Istoric

                       SCURTĂ ISTORIE A ORGANIZAŢIEI

La Izbiceni, şcoala a fost înființată in primii ani după promulgarea Legii instrucțiunii din 1864, dar a început să funcționeze mai bine în anul 1893. Deoarece nu avea local propriu, şcoala funcționa, fie în unele spații oferite de boierul Mihail Rioşanu, fie la biserică sau chiar în locuințele mai spațioase ale unor săteni. Şcoala Izbiceni era frecventată şi de puținii copii din satul Doanca, sat care, in perioada aceea era în curs de formare.

In anul 1905, crescand numarul elevilor, primaria, pentru a asigura spatiul necesar scolii a inchiriat de la Nicolae Drosu o incapere spatioasa. Unul dintre primii directori ai şcolii a fost învățătorul Dumitru Voiculescu, 1903 – 1940, care, după pensionare, a predat ştafeta fiului său, Vasile Voiculescu. Ȋn timpul directoratului învățătorului Dumitru Voiculescu s-a construit localul şcolii mixte, care, mai apoi, din 1926, a devenit şcoala de băieți. Deoarece clădirea veche a şcolii de fete avea numai trei săli mici de clasă, între anii 1924-1926, s-a construit o nouă şcoală pentru fete, sub conducerea directorului Ştefania Popescu.

Iar între anii 1940 – 1941 s-a construit şcoala de gospodărie fete, devenind mai tărziu şcoala de ciclul II. Piatra de temelia a acestei şcoli a fost pusă de Maria Antonescu, soția mareşalului Ion Antonescu, conducătorul statului de atunci.

La construirea celor trei şcoli au contribuit şi proprietarii Mihail Rioşanu şi, mai apoi, Grigore Rioşanu, care au asigurat materialul lemnos pentru tâmplărie şi mobilier, dar si combustibilul necesar încălzirii claselor pe timp de iarnă.

Urmare a invatamantului obligatoriu de opt, si pentru o perioada scurta chiar de zece clase, s-a simtit nevoia construiorii unui local modern Acesta a fost inaugurat in anul 1964; are 12 Sali de clasa, laborator si biblioteca.

Ȋn perioada 1974-1989, şcoala din Izbiceni a funcționat cu clasele I-X, aici fiind arondați şi elevii claselor IX-X din Giuvărăşti, Doanca, Tia-Mare, Potlogeni şi Prundu. Ȋn acea perioadă şcoala avea 1100 – 1150 de elevi. Dar după anul 1987 învățământul cu clasele I-X a fost înființat în fiecare comună, fapt ce a dus la descongestionarea şcolii din Izbiceni. Din anul 1990 s-a revenit la învățământul obligatoriu de opt clase.

In anul 1962, a luat fiinta in Izbiceni invatamantul prescolar. La inceput, gradinita de copii a avut un singur local in spatiile care au apartinut proprietarului Grigore Riosanu. Ulterior gradinita a fost impartita in doua localuri, una in partea de nord a satului, cealalta in partea de sud.

In prezent Gradinita cu Program Normal Izbiceni se afla in subordinea Scolii Gimnaziale si are un local costruit cu sprijinul fostei Cooperative Agricole de Productie. Are parter si un nivel si in total 7 sali de clasa si alte spatii aferente.